
Peru’da Kutsal Vadi‘de coşup seremoniden seremoniye koştuğum bir dönem olduğu doğrudur. İşte o dönemde ohh sauna gibi dur şuna da katılayım diyerek dünyanın kaç bucak olduğunu gördüğüm ruhani aktivite Temazcal yani Sweat Lodge’u tanımak isterim sizlere
Temazcal, yani Sweat Lodge İspanyolların gelip Güney ve Orta Amerika’nın altını üstüne getirmelerinden önce var olan bir Aztek geleneği, Türkçe’ye buhar kulübesi olarak çevirebiliriz. Bu tarz seremoniler arınma seremonileri olarak geçiyor. Ruhani olarak arınmanız tamamen inanıp inanmamanıza kalmakla beraber fiziksel olarak epey bir arınacağınızın (3-5 litre kadar) garantisini verebilirim.
Seremoni farklı şamanlar tarafından farklı şekillerde yönetilebiliyor. Benim Kutsal Vadi’de katıldığım seremoniyi anlatayım biraz: İçine gireceğimiz buhar kulübesi ana rahmi olarak düşünülüyor ve seremoni bittiğinde yeniden doğma alegorisi var, öyle bir arınma. Seremoni uniseks. Çok sıcak olacağı için içerde genelde mayo ile oturuluyor. Dişi ve erkil enerjilerin dengelenmesi, erkek ve kız kardeşler olarak bir bir araya gelme söz konusu.
Önce iglo benzeri ahşap bir iskelet üzerine kalın battaniyeler atılarak içine 8-10 kişinin sığabileceği buhar kulübesi oluşturuluyor. Kulübenin tek bir kapısı var ve kapı doğuya dönük. Doğu yönündeki aksın devamında birazdan içerde bizi soğuk toprağın içine girmek istetecek kadar yakacak olan taşların hazırlandığı ateş yakılıyor ve bu çizgiden geçmek yasak. Eğer kulübenin diğer tarafına geçmek istiyorsanız etrafından dolaşmanız gerekiyor.
Ana rahmi olarak düşünülen kulübe ve ateşler hazırlanırken doğu kapısının önündeki taş güzelce boyanıp etrafına simetrik bir şekilde 7 yöne çiçekler yerleştiriliyor.
7 renk ve 7 yön var, şu şekilde:
Kapının da olduğu doğu yönünün rengi kırmızı ve ateşi temsil ediyor. Güneyin rengi siyah ve suyu temsil ediyor. Batının rengi sarı ve temsil ettiği element hava. Kuzey beyaz ve toprağı sembolize ediyor. Diğer yönler gökyüzü, toprak ve kalp. Gökyüzü yönü mavi renk ile, Toprak yönü yeşil ile Kalp yönü ise mor ile temsil ediliyor.Her şey hazırlandıktan sonra tütsülerle minik bir ritüelden sonra sırayla baş toprağa konup emekleyerek içeri giriliyor. Her şey saat yönünde ilerliyor. Seremoni 4 oturum diyebileceğimiz 4 ‘kapı’dan oluşuyor ve bunlar hayatın döngüsüne işaret ediyor. Her biri başka bir elementi simgeleyen bu 4 oturumun her birinde Fire Chief (ateşi yakan, seremoni süresince ‘ana rahmi’nden dışarı çıkmaya izni olan, taşları taşıyan eleman) içeri 7 adet sıcak taş getiriyor. Taşlar milyonlarca yıldır varlar bu nedenle ‘büyük anne & babalarımız’ olduklarına inanılıyor. Taşlar içeri geldiğinde ‘hoş geldin büyük anne & büyük baba’ diye karşılanıyorlar. Seremoni sırasında atş ile taşların buluşup bizim hakkımızda konuştukları söyleniyor:)
İglo şeklinde, karanlık kulübede ortada taşların geleceği çukur etrafında daire oluşturacak şekilde otururken ortam içeri taşlar geldikçe ısındıkça ısınıyor. Toprak üzerinde oturuyoruz; taşlar ve su ile ısınan hava etrafımızı sarıyor. Elementlerle buluşma, bir araya gelme söz konusu.
İlk round ateş kapısı ve bana göre en zoru. İçeri 7 taş geliyor, taşlar selamlanıyor, farklı kutsal otlar, küçük taşlar, esanslar taşların üstüne sürülerek dualar ediliyor. Sonra kapı kapanıyor ve taşların üstüne su dökülerek bir sauna ortamı oluşturuluyor. İnanılmaz sıcak, her yeriniz yanıyor. Bu esnada şarkılar söyleniyor ve kalp atışını düzenleyen geleneksel davul ve shaker gibi küçük aletlerle ritim tutuluyor. Çok sıcak olursa eğilip toprağa yaklaşmak biraz olsun rahatlatıyor. Pes etmemek için içindeki savaşçıyı dışarı çıkarmanın tam sırası! 10 dakika gibi bir süre sonra ilk round bitiyor ve havalandırmak için doğu ve batı kapıları açılıyor.
Ben ilk round sonunda mahvoldum, dışarı çıkmak istedim ama dışarı çıkarsanız tekrar içeri giremiyorsunuz. O sıralarda içimdeki savaşçıya ulaşılamıyordu ama başladığım işi yarıda bırakmak da istemedim. Devam ettim. Zaten ikinci round su kapısı olduğu için çok daha rahat geçti. Yine içeri 7 taş geldi dualar edildi ve kağı kapandıktan sonra yine şarkılar söylendi. Su kapısının sonunda birlikte aynı bardaktan, bardaktaki suyu hiç tamamen bitirmeden su içtik (yine saat yönünde ilerlemesi gerekiyor su bardağının bile). Sonra şaman hepimizin üstüne biraz su döktü. İnanılmaz rahatlattı.
Üçüncü round rüzgar kapısı, aynı zamanda iyileştirme turu. Hastalığı olan sevdiklerimize iyi niyetlerimizi rüzgarla yolladığımız tur. Yine 7 taş, her bir taşın üzerine atılan minik tohumlar, otlar, dualar (siz de elinize kutsal bir malzeme alıp duanızı paylaşabiliyorsunuz herkesle, hem de istediğiniz dilde). Daha fazla detay hatırlamadığıma göre rüzgar gibi geçmiş olmalı 3. tur.
Her bir turda taş sayısı arttıkça minik kulübemiz ısındığından turların süresi git gide kısalıyormuş gibi geldi bana ama emin değilim belki de alışmışımdır. İlk ateş turu en zor geçmişti benim için. Sonradan söylenen şarkılara ritm tutarak sıcaklığa dayanma yolunu buldum. Bir nevi meditasyon gibi. 3. round bittiğinde artık sona çok yaklaşmıştık ve kendimle gurur duymaya başkalamıştım bile.
4. tur toprak turu da taşların 28’e tamamlanması duaların edilmesi ve şarkıların söylenmesinden sonra sonlanıyor. Dışarı çıkmak çok güzel bir his, gerçekten de en başta belirttiğim gibi, yeniden doğmak gibi. Bahçedeki hortumla ‘sulanıyoruz’. Hava güneşli. Kuruduktan sonra herkes birbirine sarılıyor. Yere serdiğimiz piknik örtüsünün üzerine oturup gitar çalıp şarkı söylerken kutsal vadinin cömert topraklarının sunduğu leziz meyvelerden yiyoruz.
İnanılmaz su kaybettik, içimizdeki savaşçıyı keşfettik, kız ve erkek kardeşler olarak bir araya geldik, atalarımızı selamladık, güzel dualar ettik ve yeniden doğduk. Bol bol su içmeyi unutmayın sonra baş ağrısından ölebilirsiniz.
Gerçekten De Yaşıyorum Dedirtecek 21 Heyecan Dolu Aktivite
Gerçekten De Yaşıyorum Dedirtecek 21 Heyecan Dolu Aktivite
Peru’da Kutsal Vadi‘de coşup seremoniden seremoniye koştuğum bir dönem olduğu doğrudur. İşte o dönemde ohh sauna gibi dur şuna da katılayım diyerek dünyanın kaç bucak olduğunu gördüğüm ruhani aktivite Temazcal...

Mutlaka Tatmanız Gereken 22 Geleneksel İçecek
Mutlaka Tatmanız Gereken 22 Geleneksel İçecek
Peru’da Kutsal Vadi‘de coşup seremoniden seremoniye koştuğum bir dönem olduğu doğrudur. İşte o dönemde ohh sauna gibi dur şuna da katılayım diyerek dünyanın kaç bucak olduğunu gördüğüm ruhani aktivite Temazcal...

YORUMLAR
Seremoniden önce burnunuza nasıl bir karışım üflüyorlar içerisinde hangi otlar var?
rape diye geçiyor. internetten araştırabilirsiniz.
bazı sereomilerde tütünün suyu da çekiliyor. ikisi de anında odaklanmaya yarıyor