Seyahat etmek bizim ülkemizde lüks.
Pasaport fiyatları, vize ve yurt dışı çıkış harçlarına bakınca gerçekten de durum böyle. Özgür dolaşım hakkı olan şanslı Avrupalı akranlarımız 3-5 Euro’ya uçak bileti alıp son dakika planları yapıp sırt çantalarıyla dünyayı gezip görürken, bizim ağzımız açık izlememiz, sonra muasır medeniyetlet seviyesine de aynı mesafeden bakmamız normal.
Girizgahtaki isyana bakmayın. Bu yazıda pasaport çıkarma, Amerika, Schengen ve İngiltere vizesine başvurmayla ilgili pratik bilgiler bulacaksınız. Sizlere tavsiyem vize başvurularınızı aracı kurumlara ek ücret ödemeden şahsen yapmanız. Çünkü aracı kurumlar sizin için form doldurmak ve evraklarınızı kontrol etmek dışında pek de bir şey yapmıyorlar. Çoğu vizede parmak izi vermeniz gerektiğinden şahsen başvuru yapmanız gerekiyor. O yüzden tavsiyeleri dikkatlice okuyun kendi vize başvurunuzu kendiniz yaparak ortalama 100 lira kara geçin.
Ama önce bir isyanımı edeyim, bakın Amerikalı Avrupalı akranlarımız nasıl da rahat geziyor size göstereyim de hep beraber bir iç çekelim.
Çok gezen mi çok okuyan mı bilir bu hep tartışma konusudur ama bazı şeyleri yerinde gidip görmek, farklı kültürlerden insanlarla yüz yüze iletişim kurmak, değişik bir yemeğin tadına bakmak, farklı müzikler dinlemek, ünlü bir mimarın yapısını kitaptan değil yerinde incelemek, malzemeye dokunmak, iklimi hissetmek, dünyanın başka bir yerinde yaşıtımız bir genç Cumartesi akşamını nasıl geçiriyor görmek kitapların, filmlerin hatta internetin bile katamayacağı bir şey katar bize. Tecrübe etmek görgüdür ve Türk gençliğinden esirgenen, çalınan bir haktır bence.
Seyahat etmek illa Paris’te en lüks kafede fahiş fiyatlara yemek yemek, İsviçre Aplerinde kayak sonrası konyak yudumlamak, Milano moda haftasından kürk almak değildir. Sırt çantasına bir iki t-shirt atıp, hostellerde ya da airbnb tarzı bir siteden ayarlanan evlerde uygun fiyata kalıp Hans’ın Pazar akşamı arkadaşlarıyla ucuza bira içtiği barda takılmak da bir seyahat şeklidir ama biz daha işin o kısmına gelemeden eleniyoruz.
Vize almak için önceden 7 ceddimizin maddi durumunu kanıtlayan belgeler hazırlamak ve beklemek durumunda olduğumuz için uygun fiyatlı son dakika seyahatler zaten bize göre değil. Vize alabilmek için öğrenciyseniz ailenizin, çalışıyorsanız sizin hesabınızdaki paraya bakıyor Avrupalı, Amerikalı amca ve hatırı sayılır bir paranız yoksa gelme diyor. Oraya kaçak bir şekilde yerleşmeyeceğimizden, bombalı saldırılar yapmayacağımızdan falan emin olmak istiyor. Aşağılık kompleksi yaşatıyor. Kısacası çok paranız yoksa gidip sevdiğin bir filmde geçen bir mahalleyi, hayranı olduğunuz sanatçının doğduğu evi, çok sevdiğiniz müzisyenin konserini, derslerde okuduğunuz binaları aslında uygun fiyata bile görmeye hakkınız yok. Çünkü zorluk çıkarıyorlar.
Kafaya koydum, gideceğim ben diyorsanız şöyle bir yol izlemeniz gerekiyor:
Pasaport:
Önce Pasaport almanız gerekiyor. 72 TL’si defter harcı olacak şekilde pasaport fiyatları şu şekilde:
- Biometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı
- Kaç yıllık vize çıkarmak istiyorsanız onun ücretini anlaşmalı bankalardan birine yatırdığınıza dair dekont.
Pasaporta ilk kez başvuruyorsanız emniyette parmak izinizi veriyorsunuz. 15 dakika sürüyor. Pasaport 1 hafta içinde verdiğiniz adrese geliyor (ara ara devletin çipli pasaportları bitti gibi saçmalık durumlar yaşanıyor, denk gelmemenizi temenni ederim)

Amerika Vizesi:
Amerika: 160 Dolar (Amerika insaflı, şanslıysanız 10 yıllık vize veriyor) = 290 Lira
Turistik (B1/B2 tipi) Amerika vizesi almak için önce https://ceac.state.gov/GENNIV/Default.aspx adresinde yer alan ve içinde Amerika’da terörist eylemlere katılacak mısınız gibi saçma sapan bir sürü soru bulunan ds-160 formunu doldurmanız gerekiyor. Formu doldururken biometrik fotoğrafınızın dijital versiyonunu upload etmeniz gerekecek bu yüzden biometrik fotoğrafınızı önceden çektirip dijital halini de kendinize mail attırın. (Formu submit ettikten sonra değiştirme şansınız olmadığı için dikkatli doldurun. Bir hata varsa baştan başka bir form doldurmanız gerekecek ve confirmation numaranız değişecek). Ardından http://usvisa-info.com/tr-TR/selfservice/ss_country_welcome adresinden sisteme üye olup, MRV makbuzunuzu bastırıp MRV ücreti olan 160 Dolar karşılığı Türk Lirası’nı Akbank’a ödeyip (makbuzunuzu saklayın) paranız hesaba geçtikten (ortalama 2 gün) sonra yine aynı siteden randevu almanız gerekiyor. (Bu sistem yeni geldi ve bu yeni bilgiler henüz official sitelerinde bile yazmıyor, öyle de bir hizmet benimkisi)
Randevunuza pasaportunuz, biometrik fotoğrafınız, DS-160 formunu doldurduğunuza dair onay sayfası, parayı yatırdığınıza dair makbuz ve vize almanızı destekleyici belgelerle gitmeniz gerekiyor. Konsoloslukta parmak izi verdikten sonra mülakatta size sorulan sorulara cevap verirken ülkenizi çok sevdiğinizi, mutlaka geri döneceğinizi, onların ülkesine yerleşmek gibi bir niyetiniz olmadığını falan kanıtlamalısınız. Bunu kanıtlamak için ne kadar belge götürürseniz o kadar iyi. Schengen için gerekenlerle üç aşağı beş yukarı aynı olan bu belgelere örnek vermek gerekirse: öğrenciyseniz öğrenci belgesi, çalışıyorsanız çalıştığınızı ve gelirinizi gösteren belgeler, ne kadar zengin olduğunuzu yatınızı katınızı gösteren belgeler, uçak biletleriniz ve kalacağınız yer ile ilgili belgeler vs. Size soru sorup bu belgeleri isteyebilirler ama istemeyedebilirler. Biraz keyfi. Yine de yanınızda bulunması gerekiyor. Amerika’da halanızın kızı, eniştenizin kuzeni falan varsa bunu mülakkatta belirtmeyin. Onun yanına imigre olacağınızı sanıp vize vermezler. Turistsiniz siz turist kalın. Halanızda kalacaksanız da booking.com gibi bir siteden otel rezervasyonu yapıp (vizeyi aldıktan sonra iptal edip) işinizi sağlama alın, davet mektuplarıyla falan da uğraşmayın. Eğer şanslıysanız 10 yıllık Amerika vizeniz randevu alırken bildirdiğiniz PTT şubesine postalanacak ve size SMS ile bildirilecek. Bunun için ek bir ücret ödemenize gerek yok. Ne kadar süreceği belli olmamakla beraber ortalama 1 hafta diye düşünebilirsiniz.
Schengen Vizesi:
Schengen ülkeleri Avrupa Birliği üyesi ülkeleri (İrlanda ve UK hariç) ve bunlara ek olarak İzlanda, Norveç ve İsviçre’den oluşan toplam 26 ülkeyi kapsar. Bu ülkeler sınır konusunda tek bir ülke gibi hareket ettiklerinden Schengen vizesi ile Schengen’e üye tüm avrupa ülkelerine girip çıkabilirsiniz. Vizeyi hangi ülkeden alacağınız cok farketmez, ama sonraki başvurularınızda aldığınız ülkeye hiç giriş yapmadıysanız size tekrar vize verme olasılığının düştüğünü unutmayın.
Ortalama bir Schengen vizesi ücreti: 60 Euro (Vize Harcı) + 20 Euro (Hizmet bedeli) = 80 Euro (Pasaportun teslimi için de 20-30 TL) yani toplam 200 – 220 Lira
Almanya, Hollanda veya İtalya’dan Schengen almak için idata, Fransa’dan almak için VFS aracılığyla konsolosluğa gitmeden başvuru yapılabiliyor. 20 Euro gibi bir ek hizmet bedeli tahsil ediyorlar. Ücreti gidip bankaya ödemenize gerek yok, buralardan alıyorlar. VFS ve idata’nın İstanbul’daki yerleri Harbiye’de. VFS’de görevli Ay-Yıldız Güvenlik firmasına ait özel güvenlik görevlileri bir miktar öküz. Yazın gittiğimde cep telefonumu kırdılar. Tamir ettirmeleri için tutanak tutturdum, kayıtları izleyeceğiz dediler, 3-5 kere de aradım ama pek sallamadılar. Bir Türk gibi boynumu eğdim ve paşa paşa telefonumu kendim yaptırıp parasını ödedim. Bu da böyle bir anımdır. Neyse dönelim vize alma konusuna: Almanya’nın vize olaylarında biraz zorladığını duymuştum. Fransa’ya yapacağınız başvurularınız 3 iş gününde sonuçlanıyor ama Fransa VFS aracılığıyla yapılan başvurularda 3 aydan uzun vize pek vermiyor. En temizi İtalya. Ama dediğim gibi İtalya’dan aldığınız 6 aylık vizenizle İtalya’ya giriş yapmazsanız bir dahakine reddedilme riskiniz bile var.
Schengen vizesine başvuru için gerekli belgeler :
- İnternetten indirebileceğiniz başvuru formu (Örneğin italya için: http://www.idata.com.tr/tr/doc/it/34/67.html)
- Seyahat tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli pasaport (Vize için arkalı önlü boş 2 sayfası olmalı)
- Biyometrik verilerin ve önceki vizelerin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopileri;
- Schengen Vizesi harcı (12 yaşından küçükler ve ikamet edecek olan öğrenciler muaf bu harçtan)
- 1 adet biyometrik fotoğraf (herhangi bir fotoğrafçıya gidip hangi ülke için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylerseniz çekiyorlar)
- Poliçe tutarı en az 30.000 Euro olan ve seyahat edeceğiniz tarihlerde ve AB ülkelerinin tamamında geçerli seyahat sigortası: 1-7 gün 8 Euro, 8-15 gün 10 Euro, 1 ay 18 Euro, 2 ay 25 Euro, 3 ay 30 Euro, 6 ay 40 Euro,1 yıl 60 Euro
- Uçak bileti rezervasyonu, otel rezervasyonu gibi bilgiler. Uçak biletini satın almadan rezervasyon konfirmasyonunu gösterebilirsiniz. Hatta diyelim İtalya’dan vize alacaksınız ama ilk önce Almanya’ya gideceksiniz. Satın almasanız bile İtalya’ya uçak rezervasyonu yapıp bunu göstermeniz sizin açınızdan daha sağlıklı olur. Otelde değil arkadaşınızda kalacaksanız sakın davet mektubuyla falan uğraşmayın. Girin booking.com’a son güne kadar iptal edilebilen otellerden birine rezervasyon yaptırın ve vize evraklarınızın arasına bu rezervasyon çıktısını koyun. Rezervasyon yaptırırken kredi kartı bilgilerini girmeniz gerekecek ama sizden herhangi bir ücret tahsil edilmeyecektir. Vize aldıktan sonra rezervasyonu iptal etmeyi unutursanız bir gece veya bütün rezervasyon kadar gecenin ücretinin kartınızdan tahsil edilmesi durumu olabilir. Rezervasyonu iptal etmeyi sakın unutmayın.
- Son üç aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü (paran yoksa vize de yok) (Bankanın imza sirküsüyle beraber)
- Düzenli geliriniz varsa bunu gösteren belgeler: maaş bordrosu vs
Eğer çalışıyorsanız:
- İşveren mektubu, izin ve onayı (patron izin vermezse gidemeyiz tabii)
- SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü
- Şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
- Vergi levhası (Valla şaka değil)
Eğer öğrenciyseniz:
- Öğrenci belgesi
- Masraflarınızı karşılayacak kişiden masraflarınızı karşılayacağına dair yazılmış dilekçe
- Ebeveynlerin noter tasdikli imzası
- Yukarıdaki belgelerin masraflarınızı karşılayacak kişiye ait olanları (annenizin veya babanızın maaş bordrosu vs gibi)
- (Reşit değilseniz bir de bunlara ek olarak ebeveyninizden noter tasdikli muvaffakatname gerekiyor)
Tüm bunları götürüyorsunuz adamlara, BELKİ vize veriyorlar. Ülkeyi üzerinize alacak kadar belge toparlamışsınız ama vizeyi 3 aylık veriyorlar 6 aylık veriyorlar. Çıldırmamak elde değil.
İngiltere:
İngiltere vizesi başvuruları da WorldBridge aracılığıyla yapılıyor. http://www.visa4uk.fco.gov.uk/ApplyNow.aspx adresinden online başvuru yapıp bu sayfanın çıktısını almanız gerekiyor. Randevu ücretinizi de formu doldurduktan sonra kredi kartı ile dolar veya pound olarak online ödemeniz gerekiyor. O yüzden kredi kartınızı da hazır edin.
İlk seferde 6 aylık başvurabiliyorsunuz ücreti 129 $ = 228 Lira. Daha sonra 2 yıla kadar uzun süreli vizeye başvurmak isterseniz fiyatı 446 $ ki bunu hesaplayıp yazmak bile istemiyorum. Çok üzücü.
İngiltere vizesi için de gerekli belgeler üç aşağı beş yukarı Schengen başvuru belgeleriyle aynı. Herkes bankanızdaki parayla ilgileniyor. Eğer önceden Schengen vizeniz varsa veya yakın zamanda Amerika’ya giriş çıkış yaptıysanız İngiltere’den vize almanız kolaylaşıyor ve hızlanıyor. Ben en son yazın hem de olimpiyat zamanı 3 günde UK vizesi aldım.
Pasaportumuzu ve vizemizi aldık, uçak biletleri kalacak yer falan da tamam ama devlet yakamızdan düşmüyor: Yurt dışına çıkarken her seferinde adam başı 15 TL Yurt Dışı Çıkış Pulu almanız gerektiğini unutmayın. Bunu pasaport kontrolünden geçmeden önce dış hatlar gidiş terminalinde bulunan kiosklardan alabilirsiniz. Kontrol için sıra bekleyip sonra pulunuz yok diye aynı sırayı beklemeyin. Kontrole girmeden alın.
Kısacası (en yakınımızda olduğu için bu örneği veriyorum) Avrupa’ya gitmek için uçak biletleri, kalacak yer ve masraflar hariç:
Minimum: 165 TL (6 aylık pasaport) + 15 TL (Seyahat sigortası) + 220 TL (Schengen vizesi) + 15 TL (Çıkış harcı) = 415 TL harcamanız gerekiyor
(Vize alabilmek için bankanızda olması gereken parayı saymıyorum)
6 ayda bir pasaport yenilemek istemiyorum, 2 yıllık alayım, vizeyi de 6 aylık alayım belki bir iki kere giderim diye düşünürseniz de:
Ortalama: 293 TL (2 yıllık pasaport) + 70 TL (Seyahat sigortası) + 220 TL (Schengen vizesi) + 15 TL (Çıkış harcı) = 598 TL harcamanız gerekiyor
Diyelim ki bir şekilde pasaport ve vize aldınız. Bütçeniz zaten sarsıldı. Hiç değilse gittiğiniz yerde az para harcamanın, turist tuzaklarına düşmemenin yolları var. Onlar için de çok yakında bir yazı geliyor.
hesaplı seyahat önerileri
hesaplı seyahat önerileri
Seyahat etmek bizim ülkemizde lüks. Pasaport fiyatları, vize ve yurt dışı çıkış harçlarına bakınca gerçekten de durum böyle. Özgür dolaşım hakkı olan şanslı Avrupalı akranlarımız 3-5 Euro’ya uçak bileti alıp...

YORUMLAR