
Machu Picchu’yu göreyim diye birkaç günlüğüne geldiğim Peru’da iyileştirme gücü olan Ayahuasca, San Pedro gibi kutsal bitkilerle tanıştım, yola plan yapmadan çıktığım için de bu değişik enerjili muhteşem güzellikteki topraklarda biraz daha uzun süre kalmaya, hem de bu bahaneyle bu ilaçları biraz daha yakından tanımaya karar verdim ve Kutsal Vadi’de tam 2 hafta geçirdim.
Hayatımda bulunduğum yer, sorguladıklarım, isteklerim, beni neyin mutlu edeceğiyle ilgili arayışlarım, hayatın anlamıyla ilgili sorularım, sevgi ve aşkı anlama çabam, inandıklarım, kaçtıkların, yorulduklarım, özlediklerim, aradıklarım, tüm bu kafamdakiler beni, benim haberim olmadan Kutsal Vadi’ye getirmiş meğer, Machu Picchu sadece bir bahaneymiş.
Kutsal Vadi ya da Urubamba Vadisi, Pisac ile Machu Picchu arasında yer alan Urubamba ve Wilkamayu nehirleri arasında kalan ve yerel halkın yaşadığı bir bölge. Göz acıtan güzellikte, yağmurlu sezonda yemyeşil olan dağların arasında birbiri ardına sıralanan neredeyse tüm köy ve kasabalarda İnka kalıntıları yani arkeolojik sit alanları var ve bu toprakların kutsal olduğuna, kendine has bir enerjisi ve iyileştirici bir gücü olduğuna inanılıyor. Şimdi Pisac’dan Machu Picchu’ya doğru sırayla gördüğüm kasabaları biraz anlatayım.
Pisac
Ruhani seremonileri, yoga kampları ile ünlü Pisac, Kutsal Vadi’de gringo‘ların yani yabancıların en yoğunlukla yaşadığı köylerden biri, bu nedenle burada bolca hostel ve Avrupa tarzı cafeler bulunuyor.
Pisac Pazarı
Meydanda yani Plaza de Armas’da incik boncuk, taş, doğal ve antik kumaşlardan rengarenk panço, alpaca yürününden battaniye, halı gibi yerel el yapımı ürünlerin satıldığı çok güzel bir pazar var. Bu Pazar Salı ve Perşembe günleri daha büyük oluyor ve Pazar günleri meydandan taşıp tüm sokaklara yayılıyor. Dikkat her şeyi satın almak isteyebilirsiniz.
Casa de Maria
Burada harika pançolar ve takılar bulabilirsiniz.
Pisac Kalıntıları
Pisac’da, tarım teraslamasının en güzel örneklerinden birini görebileceğiniz İnka kalıntıları var. Pisac Kalıntıları, Machu Picchu kadar ünlü ve büyük değil ama çok güzel bir arkeolojik sit alanı. Fiyatı Machu Picchu’ya oranla uygun ve tabii ki daha az turist tarafından ziyaret ediliyor, daha sakin. Özellikle manzaralar, dik uçurumun kenarından devam eden heyecanlı merdivenler ve vadiyi iki yandan saran iki nehrin oluşturduğu şelaleler muhteşem güzellikte. Cennet gibi.
Girişi 70sol. (1 Dolar = 2.8 Sol) Pisac’tan collectivo denen dolmuşlarla ya da taksiyle 15-20 dk’da yukarı çıkıp kalıntıları gezmek için 2 saat kadar bir süre ayırıp 1 saatte de yamaca paralel inen yol ve merdivenlerden Plaza de Armas’a yani Pisac’ın içine inmek mümkün. Araçla çıkmak yerine yine aşağıdaki bu kapıdan merdivenleri tırmanarak da çıkabilirsiniz. Taksi buraya 20 Sol’e gidiyor.
Ulrike’s Cafe
Kutsal Vadi’de uzun zaman geçirip canınız Avrupa tarzı yemek ya da bir ortam isterse adresiniz Urike’s. Bu 2 katlı şirin cafe’de hem Pisac ve çevresinden sizin gringo yani yabancılarla tanışabilir hem lezzetli ve sağlıklı yemekler yiyebilir, hem de wifi’den faydalanabilirsiniz.
Sapo’s Lounge
Bu civarlarda yiyebileceğiniz en lezzetli pizzalar Sapo’s Lounge’da. Yanında İnka Kola tavsiye ederim. Kurbağa şeklindeki fırına göz atmayı ihmal etmeyin.
Pisac Karnavalı
Çok şanslıyım ki 2 Mart tarihinde Pisac karnavalına denk geldim. Calca, Urubamba hatta Cusco gibi civar köy ve şehirlerde de kutlanan bu karnavalda çocuk büyük herkesin elinde sprey şeklinde renkli köpük ve içi su dolu balonlar oluyor ve tüm sokaklarda bir su savaşı oluyor.
Çatılardan arabaların üstüne içi su dolu balonlar atılıyor, bir kamyonetin arkasına doluşmuş eli su tabancalı gençler yoldan geçenleri ıslatıyor, herkesin üstü başı ıslak ve köpük.
Bir de civar köylerden gelen yerel halk zaten normalde de giydikleri rengarenk geleneksel kostümlerini daha da süsleyip yerel danslar yapıyorlar. Çok ama çok keyifli.
Sacred Valley Tribe
Ayahuasca / San Pedro
Pisac’da bir Ayahuasca ya da San Pedro seremonisine katılmak isterseniz Sacred Valley Tribe adlı community’yi öneririm. Her Cuma akşamı Diego, her Pazartesi Eduardo adlı şamanla yaklaşık 30 kişilik seremoniler düzenleniyor. Seremoninin düzenlendiği tapınak, bahçesi, seremoni esnasında çalınan müzikler falan çok güzel. Bir de dolunay zamanı daha kalabalık bir seremoni yapılıyor.
Katılmak isterseniz önceden milagros@sacredvalleytribe.com adresine İngilizce ya da İspanyolca mail atarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Seremoninin düzenlendiği tapınak Pisac’ta Melissa Wasi adlı evde yer alıyor. Pisac’taki bütün taksiler bu evi biliyor ve aşağıdan eve taksi 3-4 Sol civarı tutuyor. Ayahuasca ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Ayahuasca post’unda okuyabilirsiniz.
Sweat Lodge / Temascal
Bir Lakota geleneği olan Temascal’i yine Sacred Valley Tribe community’si her pazar Royal Inca Hotel’in karşısında, Leticia’nın evinde düzenliyor. Katılmak için Facebook’taki Sacred Valley Spirit Events grubundan takipte olmak gerekiyor. Temascal’i de ayrıca bir post’ta anlatıyorum.
Calca
Calca köyü, Kutsal Vadi’de kendisine 2 saat uzaklıktaki Cusco şehri ve ünlü Inka kalintilari Machu Picchu arasında deniz seviyesinden 3000 metre yukarda yer alıyor. Bu yükseklikten dolayı oluşan nefes darlığını (ispanyolca: soroche) önlemenin en iyi yolu coca yaprağı çayı içmek (mate de coca).
Her şeyin aşırı sağlıklı ve taptaze olduğu meyve sebze ve et pazarı (tavuk kafalarının işkembelerin açıkta satılması ve koku biraz garip ama), geleneksel giysili yerel halkı, horozları, koyunları, at, eşek, inek ve cins cins sokak köpekleri, tek katlı kerpiç evleri, kafanı ne yana çevirsen gördüğün yemyeşil ve sisli vadi manzaraları, motordan bozma minik taksileri ile Calca huzurlu, şirin bir köy.
Ben burada, Calca köyünde, kıtayı çok iyi bilen ve kurdukları Vamoss Experience adlı oluşumla kişiye / gruba özel Güney Amerika deneyimleri / seyahatleri planlayan ve dileyene eşlik de eden, benim arkadaşımın arkadaşımın arkadaşı şeklinde tanışıp şuan ailenin bir üyesi gibi hissettiğim 3 ortak Arda, Selin ve Doruk’un muhteşem şirin evlerinde başka gezginlerle birlikte misafir olarak kaldım ve harika zaman geçirdim.
Kutsal bitki seremonilerine, yoga veya meditasyon kamplarına katılmak, Machu Picchu’ya gitmek, diğer ören yerlerini görmek için civardaki ‘turistik’ yerleşim yerlerine göre daha huzurlu ve daha ucuz olan Calca’da kalmak oldukça mantıklı. Ayrıca burada da 10 günlük iletişim kurmadan meditasyon yapılan Vipassana kampına katılmak mümkün.
Urubamba
Urubamba Kutsal Vadi’deki en büyük şehir. Pazarı Calca ve Pisac’ınkinden çok daha büyük ve envai çeşit meyve sebze ve ıvır zıvır satın alıp rengarenk evler sokaklar görmek mümkün. Urubamba’dan Machu Picchu için trene binmek ya da collectivo’larla Ollanta’ya gidip buradan otobüsle Machu Picchu köyü olarak bilinen Aguas Calientes’e yürümek üzere Hidroelektrika’ya ulaşmak veya yine (daha sık olan) trenle direkt olarak Aguas Calientes’e gitmek mümkün.
Kaia
Urubamba’da şirin mi şirin, sağlıklı ve mutlu yemekler yapan, Hint ve Peru mistisizmi sembolleri ile donatılmış bir cafe. Sahibi çok tatlı, güleryüzlü ve güzel bir kadın, iki minik çocuğu etrafa koşturuyor. Bu rengarenk minik kafede 2 3 şarkıda bir mutlaka Bob Marley olmak üzere güzel müzikler çalıyor ve bahçesi acayip keyifli. Aynı zamanda sağdan soldan sarkan el yapımı süslerden, hindistan cevizi yağı, kinoa gibi doğal ürünlerden satın almak da mümkün.
Çılgın Victoria ile San Pedro ve Ayahuasca Keyfi
İkinci Ayahuasca deneyimimi Urubamba’da, kutsal bitkiler konusunda uzman Amerikalı dünya tatlısı bir şaman olan Victoria ile teke tek gerçekleştirdim. Maksimum 12 kişiyle Ayahuasca ve San Pedro seremonileri yapan, daha küçük gruplarla ya da teke tek süresi tamamen size bağlı detoks ya da konuşmama kampları yapabileceğiniz Victoria’ya ulaşmak, soru sormak için inkatoria36@yahoo.com adresine mail atın, benden de çok ama çok selam söyleyin.
Ollantaytambo
Machu Picchu’ya gitmek için trene ya da otobüse binebileceğiniz bir hub olan Ollantaytambo’da İspanyol işgali sırasında ufak da olsa bir zafer kazanılmış ve İspanyollar bu minik köyü bozamamış; dolayısıyla sokak yapısıyla evleriyle Ollantaytambo ya da kısaca Ollanta İnca’lardan beri en az değişmiş köylerden biri.
Plaza de Armas
Machu Picchu’ya yaklaştıkça turistiklik oranı ve fiyatlar artıyor. Ollanta da bu durumdan nasibini almış. Plaza de Armas hostel ve turistlere hizmet veren cafelerle dolu.
El Sanatları Pazarı
Meydandan (Plaza de Armas’dan) Ollantaytambo Kalıntıları’na doğru kıvrılan yokuşu inince panço, halı, takı satın alabileceğiniz dükkanlar başlıyor ve harabelerin girişindeki tamamen hediyelik eşya pazarı kurulmuş olan el sanatları pazarına bağlanıyor. Satıcılar çok cici, sizinle muhabbet ediyor, sorularınızı cevaplıyorlar. Fiyatını sorduğunuz her ürün için sizden önce pazarlığa onlar başlıyorlar.
Hostal Plaza Cafe
Giriş katı cafe olarak hizmet veren bir hostel. Cafe kısmındakiler inanılmaz yardımsever, wifi çok iyi (deli gibi wifi yazıyorum ama seyahat ederken çok gerekiyor gerçekten) yemekler güzel. Hostel kısmını bilemiyorum.
calca cusco deneyim güney amerika ilham macera ollantaytambo peru pisac seyahat sırt çantası urubamba vizesiz girilebilen ülkeler
YORUMLAR