frida

Bildiğiniz gibi karşıma çıkan ilginç tesadüfler sonucu bir süreliğine hep hayalim olan Şili’de yaşama şansı buldum. Gitme zamanı geldi çattı ve fakat Şili’ye öyle kolay gidilmiyor. Güney Amerika kıtasının en batısında, bize çok uzak ve İstanbul çıkışlı direkt uçaklar yok. Ben de İstanbul’dan önce Buenos Aires’e uçup, tabii ki buraya gelmişken şehri birkaç gün gezip sonra buradan Santiago’ya devam ettim. (Benim izlediğim yol dışında Santiago’ya başka nasıl gidebileceğinizi Santiago ile ilgili yazımda anlatacağım. Şimdi konumuz Buenos Aires)

İstanbul’dan Buenos Aires’e Türk Hava Yolları uçuyor, bileti alırken size söylemese de 14 saatlik bir uçuştan sonra önce Sao Paulo’da duruyor, dolmuş usulü Sao Paulo yolcuları iniyor, temizlikçiler gelip uçağı temizliyor, siz inemiyorsunuz 1 saat kadar uçağın içinde beklemeniz gerekiyor, sonra uçağa Brezilya’dan Arjantine’e uçacak yolcular biniyor (genelde Brezilyalı oluyorlar ve bu noktadan sonra uçaktaki 3-5 Türk’ten biri oluyorsunuz) ve 2 saat daha uçuştan sonra nihayet 17 saat sonunda Buenos Aires’e varıyorsunuz. THY neden bu minik(!) bilgiyi bilet alırken paylaşmıyor bilmiyorum. Aynısını Tanzanya dönüşünde Kenya’ya uğrayarak da yaptı. Tamam aktarma değil ama yine de bilsek n’olur yani n’olur THY he söyle?

palermocar

Neyse sakinim tamam:) Buenos Aires’e gelince bavullarınızı alıp bir sürü abuk subuk gümrükten geçiyorsunuz ve yorgun argın gelen yolcu kapısından çıkıyorsunuz. Bu noktadan sonra eğer sizi bekleyen, alacak biri yoksa, THY uçağının da saati belli, gece 11 civarı varıyor Buenos Aires’e ve o saatte toplu taşıma şansı pek kalmıyor, şehre gitmek için yapılacak en mantıklı şey taksi tutmak. Amma ve lakin öyle her taksi değil. Arjantin ekonomisi berbat durumda. Dolar için takla atabiliriz modundalar. Bu nedenle gelip size ‘Taksi lazım mı abla’ tarzı sorular soracak insanlardan kaçınınız. Muhtemelen size yürüyen dolar işareti gözüyle bakıyorlar ve gideceğiniz yerin etrafında akbaba misali turlar atıp taksimetredeki sayıyı ne kadar katlayabiliriz hesabındalar, bazılarında taksimetre bile olmuyormuş, aman dikkat. O yüzden bavullarınızla yorgun argın çıkıp hemen karşınızda gördüğünüz Official Ezezia Taksi standına gidip, gideceğiniz adresi söyleyip, paranızı burada ödeyip şoförünüzün gelmesini bekliyorsunuz. Gideceğiniz yere göre 40-60 dolar civarı bir ücret söz konusu.

meyvesebze

Gelelim bir başka tricky noktaya. Ülkede resmi (official) ve gayriresmi (unofficial) olmak üzere iki farklı dolar kuru var. Kartla yapacağınız harcamalarınız ya da havaalanında, ‘official’ döviz bürolarında bozduracağınız dolarlarınız official kur üzerinden hesaplanacak ve hoş olmayacak. Havalanında henüz Arjantin Peso’nuz yoksa taksi ücretini kartla ödemek ya da nakit olarak Dolar’la ödeyeceksiniz ya, mesela para üstünü Dolar isteyerek official rate’ten kaçınmaya başlayabilirsiniz. Örneğin 40 dolar tutan taksi ücretinizi 100 dolar banknotla ödediniz diyelim üstünü 60 dolar olarak alın, Peso verelim abla yanında nakit olsun mantığına kulağınızı kapatın, çünkü 60 doların official rate ile Arjantin pesosuna çevrilmiş hali yarın şehirde bir hostelde ya da kaçak bir döviz bürosundan alabileceğinizden çok daha az. Durum bu.

bus

Evet havaalanından kazıklanmadan taksimize binip şehre vardık. Checkindi taksiydi derken evden çıkmamızın üzerinden neredeyse bir 24 saat geçti. Şöyle güzelce bir uyuyalım. Yarın da şehri gezeriz değil mi? Evet!

lifeyourelif

Banliyöleriyle birlikte 12 milyonluk dev bir şehir Buenos Aires. Güney Amerika’nın ruhundan beklenen kaos mevcut, bu açıdan biz Türklere benziyorlar. Çok zengin bir muhit tren raylarıyla teneke gece kondulardan ayrılıyor, Buenos Airesin Buenos Aires olduğu günlerin ihtişamını yansıtan yapılar sokaklar ve şimdinin kırık döküklüğü bir arada, iç içe; bu yüzden gerçek, canlı yaşıyor. Makyajlı tarafları da var elbet, turistlere tango kusturmaya ant içilmiş bir Buenos Aires de var. Ne tecrübe etmek istiyorsunuz size kalmış. Aman takside kazıklanma, çantana cüzdanına dikkat et uyarılarına rağmen tanıştığım herkes çok yardım sever ve samimi.

Airbnb’de Palermo Hollywood’dan ev bakıyordum, uygun fiyata çok tatlı evler var. Kimle yazıştıysam diğer ülkelerdeki Airbnb tercih ediyorum çünkü yerel halkla birlikte kalınca lonely planet’larda rehberlerde bulamayacağınız tavsiyelerle çok daha güzel tecrübeler yaşamak mümkün oluyor. En son ev seçeneklerini ikiye indirip iki ev sahibiyle de yazıştıktan sonra, bir çiftin yanında kalmaya karar verdim. Diğer evin sahibi çocuğa da kibarca başka bir evi tercih ettiğimi gelmeyeceğimi söyledim. 2 sene boyunca dünyayı gezmiş, 150’nin üstünde ülkeye gitmiş bir mimarmış o da. Evimde kalmıyorsun ama yine de geldiğinde görüşebiliriz dedi. Ben de şehirde kimseyi tanımadığım için neden olmasın dedim. Tomas beni Buenos Aires’teki en sevdiği binalara götürdü, şehri gezdirdi, süper tavsiyeler verdi, Santiago’daki mimar arkadaşlarıyla kontağa geçirdi ve Santiago’ya gideceğim gün arabasıyla otobüs terminaline bıraktı. Evinde kaldığım çift ise benimle şehrin öbür ucundaki otobüs terminaline gelip bilet almama yardım ettiler (ki gerçekten tek başıma zorlanırmışım) ve yorgunluktan dışarı çıkamadığım akşamlarda şarap eşliğinde harika muhabbetler ettiler. Bu yardımseverlik ve samimiyet durumu Güney Amerika’nın genelinde hakim anladığım kadarıyla. Şili ve Peru’da da durum aynı.

streetart1

Buenos Aires’e gelmişken Milanesa yemeli, Fernet içmeli, dondurmanın ve dulce de leche’nin tadına bakmalısınız. Steak seviyorsaniz zaten yaşadınız. Bir de bir pazartesi akşamı La Bomba de Tiempo adlı inanılmaz davul gösterisine gidip saçlarınızdan ter damlayıncaya kadar dans etmelisiniz. Mutlaka yerel halkla tanışmalı, Palermo sokaklarını keşfetmeli, Japon ve Botanik bahçelerde gezinmeli, Recoleta mezarlığına göz atmalı, biraz turistik ama San Telmo’yu görmeli, sokakta yaptıkları tango şovunu izlemelisiniz. Sonuç olarak benim gibi şehre aşık olabilirsiniz.

ben

https://tr.foursquare.com/cizenbayan/list/buenos-aires

Mahalle: Palermo Hollywood, Palermo Soho

Buenos Aires’in Soho’su, butiklerin, cafelerin ve rengarenk duvarların olduğu mahallesi Palermo 2 yaya üst geçidiyle 3 bölüme ayrılıyor: Soho, Hollywood ve Viejo.

Turistlerin ve kalburüstü Arjantinlilerin takıldığı Palermo Hollywood restoranları ve gece hayatıyla öne çıkıyor.

Palermo Soho’da ise daha pek çok butik ve cafe’ler var. Fiyatlar çok uygun.

Mahalle: San Telmo

Buenos Aires’in kolonyal binalardan oluşan en eski mahallesi San Telmo da aslında oldukça turistik bir mahalle. Pazar günleri burada antika ve hediyelik eşyaların satın alınabileceği bir pazar kuruluyor. Sokaklarda özellikle kilisenin önünde tango yapan dans eden insanlar görmek mümkün. Mahalle haftaiçleri daha sakin. Nisa birazdan size daha detaylı anlatacak zaten =)

Lezzet: Milanesa

milanese

Schnitzel gibi galeta unu ve yumurtayla kızarmış et, üstüne domatesli sos, üstüne erimiş kaşar peyniri ve en üstünde de bir dilim salam ve kekik. Restoranlara gitmenize gerek yok, büfelerde falan yiyebilirsiniz. Ucuz, leziz.

Lezzet: Empanada

empanadas

Bizim böreğin akrabası Empanada’nın Arjantin versiyonuna içinde peynir, kıyma gibi dolgu olan kızarmış hamur diyebiliriz.

Lezzet: Fernet-Cola

fernet

Ferahlatıcı ot ve baharat kokulu destile üzüm likörü Fernet’i Arjantinliler en çok kola ile birlikte içiyorlar. Hafif tatlı, ferah bir kokteyl çıkıyor ortaya.

Lezzet: Dulce de Leche

4

Böyle bal gibi karamel gibi bir şey Dulce de Leche, çok benzeri Şili’de var Manjar diyorlar. Şekerli sütün yavaşça ısıtılıp karamelize edilmesiyle hazırlanan Dulce de Leche’li dondurma, tatlı yemek sabahları ekmeye Dulce de Leche sürmek bular bir Arjantinlinin günlük yaşamında yer eden şeyler. Aşırı tatlı, iki lokmadan sonra bayıyor beni. Ama gitmişken tadına bakın tabii.

Aktivite: Ciudad Cultural Konex’de La Bomba De Tiempo

Sarmiento 3131 (e/ Anchorena y Jean Jaures)

İlk olarak gayet underground başlayıp çok iyi oldukları için epey ünlenen ve hatta artık turistik hale gelen La Bomba de Tiempo sadece davullardan oluşan bir orkestra ve bir kondüktorun yaptığı doğaçlama bir şov. O kadar etkileyici ki yerinizde duramıyorsunuz, ortam da süper.

Akşam 8 gibi gittiğinizde yani ön şov olduğu sıralarda ortam cıvıl cıvıl. Asıl şovun başlamasına bir saat var, elinize fernet cola’nızı alıyorsunuz, yere çöküp hava kararınca (sahneye videodaki gördüğünüz gençlerin ustaları çıkana) kadar güzel havanın tadını çıkarıyorsunuz. Gerçek şov başlayınca ise 2 saat kendinizden geçerek dans ediyorsunuz. Herkesin kafası güzel, danstan mı başka şeylerden mi orası muamma… Herkes özgür! Bir Pazartesi akşamı Buenos Aires’te olursanız mutlaka ama mutlaka gidin

Fiyat: 70 Arjantin Pesosu (kur çok oynak -ve yukarda anlattığım gibi resmi ve gayri resmi olmak üzere iki ayrı kur var- ama 7-8 Dolar kadar ediyor, arjantin ortalamasına göre yüksek bir rakam olsa da yine de fiyat performans olarak çok iyi)

Şov bittikten sonra sizi afterparty’ye götürmek için peşine takmaya çalışan davulcular sayesinde çıkışta da bir karnaval ortamı oluyor!

Sanat: Regazzoni Arts – El Gato Viejo

Avenida del Libertador 405 (Suipacha), Baires

Tren yolunun hemen yanındaki bu sanat alanında her şey geri dönüştürülmüş metalden: bir açık hava müzesini andıran bahçede ücretsiz gezebileceğiniz heklellerin malzemesi metal konteynırlar, eski tren ve demiryolu parçaları, vidalar, kaza yapmış bir arabanın iskeleti ve envai çeşit hurda. Endüstriyel atıklardan heykeller yapan ve kendine El Gato Viejo diyen sanatçı Carlos Rigazzoni bu alanda workshoplar da düzenliyor ve mekan akşamları deneysel menülerin sunulduğu bir restorana dönüşüyor. Rezervasyon ve bilgi için: http://www.regazzoniarts.com/el-gato-viejo/?lang=en

Restoran: Las Cabras

Fitz Roy 1795 (El Salvador)

İçinde her türlü sakatat ve değişik kesimlerde et olan dev bir tabak geldi ortaya. Şarap, salata ve patates kızartmasıyla beraber 3 kişi 10’ar dolar ödedik. Burada vejeteryan olmak imkansız, gut olmak baya mümkün. Rezervasyon gerekmiyor. Restoran Palermo’da.

Cafe: Magendie

Honduras 5900 (Ravignani)

magendie

Cafe: Nucha

Nicaragua 6055 (e/ Dorrego y Arévalo), 1414 Baires

Kahvaltı menüsü çok iddialı, Avrupa tarzı çık bir cafe / pastane.

La Salamandra (dulce de leche & mozzarellla bar)

El Salvador 4761 (e/ Gurruchaga y Armenia)

la salamandra

Mozarella ve dulce de leche konusunda çok iddialılar. Sandviç, salata, kahve ve tatlıları oldukça iyi. Fiyatlar uygun. Palermo Soho’daki cool dükkanlara yakın, wi-fi var.

Mağaza: Rie

El Salvador 4727 (e/ Armenia y Gurruchaga)

rie

Aktivite: Jardín Japonés

japanesegarden

Gece Hayatı

Herkes Buenos Aires’in gece hayatını över ama beni biraz hayal kırıklığına uğrattı, çok benim kafam değil. Avrupa gibi rahat değil. Bazı mekanlar kıyafetinize tipinize falan bakıyor. Çoğu kız topuklu ayakkabılı erkekler beyaz gömlek.Klasik 3. dünya ülkesi tripleri. Zaten Güney Amerika’da saçma bi ırkçılık var. Sarışınlar, beyaz insanlar heryerde buyrunuz efendim hoşgeldiniz diye ağırlanırken, esmerler ikinci sınıf gibi bir durum var.

gecesokak

Sokaklar, pubların önleri biraz daha rahat. Abuk subuk klüplere girip dans etmek yerine pub önü takılması yaptım ben de. Ama BA gece hayatıyla ilgili çok yorum yapacak ahkam kesebilecek kadar çıkmadım dışarı. Bunlar ilk izlenimler sadece.

Pub / Bar: Bangalore Pub & Curry House

Humboldt 1416 (esq. Niceto Vega), 1425 Baires

Gündüz restoran, gece pub. İçeri girip bira alabilmek içinsavaş vermek gerekiyor ama dışarı çıkınca ortamı güzel rahat.

Bar: La Adorada

Gorriti 5055 (Thames), 1414 Baires

barlaadorada

Palermo Hollywood’da canlı bir sokakta kokteylleri ve ambiyansı gayet güzel bir bar tavsiye ederim.

Nisa’nın Buenos Aires’i

Geçen sene Glastonbury’de tanıştığım Nisa da bu sene Önce Buenos Aires’e ardından Santiago’ya beni ziyarete geldi. Buenos Aires’te süper vakit geçirdi. Ben de bir dahakine mutlaka diyorum ve Nisa’nın tavsiyelerini onun ağzından sizinle paylaşıyorum.

“Ben de ekspres Buenos Aires gezime dair birkaç şey paylaşayım. Şehri gezmek icin çok az sürem olduğu icin San Telmo’da kaldım, yani şehrin daha eski ama daha turistik kesiminde. Turistik noktalara cok girmeden paylaşmak, tavsiye etmek istedigim üç yer var”

1497431_10152244478179736_1904351369_n

San Telmo Pazarı

Bolivar 980 (esq. Carlos Calvo)

“Birincisi, sehre ilk vardığım gün, San Telmo’nun uzun sokaklarından birine kilometrelerce uzunlukta kurulan San Telmo pazarı. Burada alisveris yapmadan bile cok keyifli vakit gecirmek, insan izlemek, yolda kucuk meydanlarda tango yapan insanlari gormek mumkun. Ve tabii ozellikle Arjantin’den geri goturmek istediginiz her tur hediyelik esyayi pazarlikla almak da.”

Steak Restoranı: La Brigada

Estados Unidos 465 (e/ Bolivar y Defensa), 1101 San Telmo

1780892_10152245440399736_5539042_n

“Pazar günleri kurulan San Telmo pazarında dolaşırken öğle yemeği molasını La Brigada’da verdim. Parrilla’lar (bir nevi steakhouse) burada zaten cok yaygın ve La Brigada da eski ve köklü bir restoran. Içerisi restoran sahibinin tutkularindan biri olan futbolu fazlasıyla yansıtacak şekilde dekore edilmis. Ama zaten leziz eti tattıktan ve yanında güzel bir Arjantin şarabı içtikten sonra dekora falan pek bakmıyorsunuz :)”

Tango

1601232_10152242156144736_403424956_n

Arjantin’in bir olmazsa olmazı da tango. Bahsettiğim gibi sokaklarda bile tangoyu izlemeniz, insanlarin birden bire gruba katılıp çiftler halinde dans etmeye başlamasını görmeniz mümkün. Ama ben merakıma kapıldım ve bir de tango akşamına gitmek istedim.

Tango: Bar Sur

Estados Unidos 299, 1101 Baires

1618413_10152243673229736_1846701830_n

“Genel olarak birçok tango kulubu turist tuzağı oldugundan (yerel halk bazı mekanlarda disko topu falan asılı olduğundan bahsetti), araştırmamı iyi yaptım ve şehirdeki en eski tango barlardan olan Bar Sur’a gittim.

Burası maksimum on-on iki masa alacak küçüklükte bir mekan ve genel olarak önceden rezervasyon istiyorlar, sonra da mekan boş olsa bile içeri insan almadıkları oluyor. Çünkü mekan genel olarak samimiyet ve kaynaşma uzerine kurulu. Şöyle ki: tango dansçıları ve şarkıcımız bir sure sahnede kaldıktan sonra, dansçılar birden masalara yaklaşıyor, insanlari dansa kaldırıyor ve onlara tango öğretmeye başlıyorlar. Masaları birbirleriyle de tanıştırıp kaynaştırıyorlar ve inanılmaz sıcak bir ortam oluşuyor. Benim bir aile fotografım bile var ekiple”

Mahalle: El Caminito, La Boca

1604838_10152245411579736_1316444171_n

“El Caminito (yani sokakçık), şehrin efsanevi Arjantin kulübü Boca Juniors’ın mahallesi olan La Boca bölgesinde açık hava müzesi niteliğindeki bir sokak. Rengarenk evleri ve ilham kaynağı olduğu tango şarkılarıyla meşhur.

Caminito’ya girince birden kendimi Legoland gibi bir yerde hissettim, çünkü gercekten bir ev bile farklı farklı renklerde lego bloklarının birleşmesinden oluşmuş gibi görünüyor. Etrafa bakınca insanın kendini mutlu hissetmemesi mümkün değil. Ancak burada ayrica bahsetmek istedigim şey Caminito’nun etrafindakı gerçek yasam. La Boca, şehrin nispeten az gelirli insanlarının yaşadığı bir kesim; ve aslinda turistlere burada temkinli olmaları ve ana caddenin dışına çıkmamaları öneriliyor.”

1925236_10152245409494736_1639329225_n

“Ben bir tehlike sezmediğim için biraz keşfe çıktım ve yürümeye devam ettim. Genel olarak renkli evlerin hakimiyeti devam etti ve üzerlerine graffitiler duvar yazıları eklendi. Öyle renkli bir manzara ki gercekten gördüğüm her evin fotoğrafını çekmek ister durumdaydım. Başta belirttiğim gibi Boca icin önemli bir tutku da futbol takımları Boca Juniors, bu yuzden etrafta bol bol futbol graffitisi de var. Stadları La Bombonera da heybetli sari lacivert duvarlarıyla bu rengarenk resmi tamamlayacak şekilde yükseliyor.”

YORUMLAR

  • Çiçek diyor ki:

    merhabalar,
    Buenos Aires’te Airbnb üzerinden kalmayı düşünüp de kalmadığınız ve deee kaldığınız ev sahiplerinin adı neydi? Baya iyi anlatmışsınız, ben de onlarda kalmak isterim :)

  • cizenbayan diyor ki:

    Tomas kalmadığım, jose ve quincy de kaldığım. linkleri var zaten yazıda

YORUM EKLE

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir