
2018 biterken yazımda söz verdiğim üzere buyrunuz; epey sert geçen ama geri dönüp bakınca hayata ve kendime dair aslında çok şey öğrendiğim 2018 yılında bana iyi gelen, okuduğumda hem kendimi hem başkalarını daha iyi anlamama yardımcı olan, bazen içime su serpen, bazen de o ‘yalnız değilim’ hissini veren kitap ve instagram hesaplarını paylaşıyorum.
Bir de geçen sene (Oh be 2018’e geçen sene demek ne güzel şey ya ahahah) yaşadıklarımdan sonra çıkardığım naçizane bir iki hayat dersi var önce onları yazmak istiyorum:
Geçen sene başıma gelenleri yaşarken ve tabii üzerinden biraz zaman geçtikten sonra şunları farkettim:
İnsan sevgiyi sevmeyi ve sevilmeyi ilk olarak evde ailede öğreniyor ve 30 yaşına da gelse bunlardan çok bağımsız bir ilişki yaşayamıyor. Bunları farkedip bazı kalıpları yıkmak, bazı şeyleri çözmek, gerekirse yardım almaksa bizim elimizde.
Travmasız insan yok. Birbirinin travmalarını bilip görüp kabul edip beraber büyümek ve iyileşmek var.
Kaybetme korkusuyla daha sıkı sıkıya tuttuğun şeyler elinden kaçıp gidiyor ya da o sıkı tutuşunla doğal akışını bozuyorsun (baya bir hortumu elinizle sıktığınızı düşünün) Korku doğada hayatta kalmak için faydalı olabilir ama ‘olma ihtimali olan şeyler’ gibi zihinsel korkularımız ve bu korkular etkisindeki davranışlarımız bizi akıştan çıkaran ve olayları daha da içinden çıkılmaz hale sokan şey.
İç güdüsel olarak birine ilk başta gıcık oluyorsan bir bak bakalım kendinde bilinçli ya da bilinçsiz değiştirmek istediğin hangi huyunu gördün onda?
Şimdilik bunlar geldi aklıma. O zaman devam edelim kitaplardan:
(Edit: Kitapların bazılarını indirimde yakaladım. Satın almak için buraya tıklayabilirsiniz)
Jen Sincero – You Are A Badass
Hayatınızla bir şeyler yapmak istiyor ama bir takım kalıplaşmış fikirler, elalem ne der endişesi ya da kendi içinizde bir bıkkınlık, motivasyon eksikliği, başaramama korkusu gibi duygular yaşıyorsanız; hayalleriniz ve hedeflerinizle aranızdaki engelin kendi zihninizden kaynaklanabildiğini esprili ve akıcı bir dille anlatan güzel bir kitap.
Richard Carlson – Don’t Sweat The Small Stuff
Ex’imle ota boka kavga ettiğimiz dönem bir arkadaşımın tavsiyesiyle bu kitabı okumaya başlamıştım. Aynı yazarın bu kıtabı ve konuyu ilişki, aile yaşamı, iş vs özelinde ele aldığı başka versiyonları da var bu arada. Ben sırf ilişkide kafayı taktığımız önemsiz detaylar değil de hayatta kafayı taktığımız önemsiz detaylar konusunda bir farkındalığa kavuşmak için bu versiyonu tercih ettim. Özet olarak hayatta aslında bizi sinirlendirmesine, kan basıncımızı yükseltmesine müsade etmememiz gereken noktalarda o farkındalığı nasıl yakalayabileceğimiz konusunda güzel bir rehber kitap. Bence herkes okumalı!
Gary Chapman – 5 Love Languages
Bu kitap insanların sevgiyi ifade etme ve algılama konusunda farklı diller konuşabildiğini örneklerle açıklıyor ve insanları bu konuda 5 kategoriye ayırırken bizimkinden farklı bir sevgi dili konuşan partnerimizle nasıl ortak paydada buluşabileceğimiz konusunda önermelerde bulunuyor.
Cleo Wade – Heart Talk
Canımın çok acıdığı, canımın acısını artık hissetmek istemediğim hatta bundan utandığım, kendime kızdığım ve kendimi sevmeyi beceremediğim bir dönemde bana aşırı iyi gelmiş, yaşadıklarımın boşuna olmadığı ve bir öğrenme süreci olduğu kendime ihtiyacım olan zamanı vermem gerektiğini hatırlatan tam bir başucu kitabı. Düz yazı şeklinde değil de elle yazılmış, hayata dair küçük bilgelikler içeriyor. Arada rastgele sayfalarını açıp okumalık!
Louise Hay – Düşünce Gücüyle Tedavi
En çok zorlandığım dönemlerden birinde Alaçatı’da Merve verdi bu kitabı bana, kendi kitabını verdi hatta. Bence kitabın adı, kapağı ve hatta üstte yazan o başlık kitabın içeriğiyle bire bir örtüşmüyor. Ben Merve vermese gidip bir raftan alıp okumazdım bu kitabı mesela. Ancak, hastalıklara bakış açımızı değiştirebilecek ve zihnimizin bu konularda etkisini anlamamızı sağlayacak bir hayat hikayesi anlatıyor kitap. En sonunda da vücutta hangi rahatsızlıkların aslında hangi psikolojik nedenden kaynaklanabileceğini gösteren bir tablo da var. İnsan esenliğine bütüncül yaklaşma niyeti olanlar için iyi bir başlangıç kitabı olabilir. Bu arada daha sonra bu kitapla Portekiz’e gittim, Naz merak edip okumaya başladı, 3 günde bitirdi ve bana nasıl teşekkür edeceğini şaşırdı. Daha sonra Begüm’e de tavsiye ettim ve o da kitabı altını çize çize okudu.
Mark Manson – The Subtle Art Of Not Giving A Fuck
(Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı)
Bu kitabın uzu süre çok satanlarda olmasının tek sebebi çarpıcı rengi ve başlığı değil. Sizi o konuda temin ederim. Kafaya takmama değil de daha çok neyi kafaya takacağınız konusunda seçici olma konusunda bir rehber. Peki nasıl seçici olacaksınız: kendinize iyi değerler edinerek. Bu değerler konusunda çok açık dürüst örnekler veren bence herkesin okuması gereken süper bir kitap bu da.
Gary John Bishop – Unfuck Yourself (Get Out of Your Head and Into Your Life)
Bu kadar self-help yetmedi biraz daha diyorsanız bu kitap da fena değil. İçinde güzel mottolar var ve esprili tabii ki başlıktan da tahmin edebileceğiniz üzere.
Jan Spiller – Ruhsal Astroloji
Bu kitabı baya görüyordum. Bizim evde vardı bi süre hatta ama öyle açıp okuyasım gelmemişti hiç. Begüm içinden geçtiğim süreçleri çok iyi bildiğinden baya ‘al al al’ dedi bu kitabı, alırım diyorum da boyutu korkuttu hep (okumak değil de yanında taşımak açısından biraz kalın bir kitap) ve almıyordum ki en sonunda bir gün DJ’lik yaptığım yere getirdi kitabı içinde minik bir notla=)
Doğum tarihinize göre Kuzey Ay düğümünüz hangi burçta onu buluyorsunuz kitabın başındaki tablodan. Ondan sonra sizi ilgilendiren kısım kitabın 12’de biri. Tabii hayatınızdaki önemli kişileri ve onların geçmiş yaşamlardan gelen karmik bir takım travma ve his kalıplarını anlamak isterseniz diğer bölümler de emrinize amade. Ben reenkarnasyon konusunu kafamda çok oturtabilmiş biri değilim. Öyle körü körüne bir inancım ya da hayır saçmalık bu tarzı bir düşüncem yok. Fakat bu kitapta kendimle ilgili bir türlü sebebini çözemediğim bir takım davranış kalıplarımı benim bire bir kendimi ifade ettiğim aynı cümlelerle okuyunca ve okuduklarım aklıma yatınca neden olmasın dedim. Bu kitap benim bu yaz yaşadıklarımı neden yaşadığımı içimde oturtmamı sağladı. Tavsiye ederim.
The School Of Life – How To Find Love
The School of Life’ın en çok okunan essaylerinin kitaplara dönüştürüldüğü bu seriye bayılıyorum. How To Find Love, partner seçerken ailemizde ve içinde yaşadığımız toplumda yoksunluğunu çektiğimiz ya da bıkkınlık geçirecek kadar çok maruz kaldığımız ama her türlü bizde iz bırakmış davranış kalıplarının bu seçimlerimizi ne şekillerde etkileyebileceğini, bu şartlandırmaların dışına çıkıp uzun soluklu ve sürdürülebilir bir ilişki için nasıl daha sağlıklı seçimler yapabileceğimizi bilimsel bir dille anlatan akıcı ve bilgilendirici bir deneme.
Hector Garcia & Francesc Miralles – Ikigai (Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı)
Uzun ve mutlu bir hayat süren topluluklar ve bu toplulukların ortak noktaları ve kendine has bir takım özel durumları bize daha iyi bir hayat sürme konusunda ilham verecek şekilde derlenmiş.
The 5 minute Journal
Bazı sabahlar yapılacak işlerin stresi, elinizde olmayanlara hayıflanma gibi negatif duygularla başlıyor, bazı geceler kafanızda çözüme ulaştırmaya çalıştığınız dertler gölgesinde uykuya dalıyorsanız bu defter size iyi gelebilir. Fikir şu: Her gece yatmadan önce o gün sizi mutlu eden 3 şeyi ve bugün neyi daha iyi yapabilirdim’i yazıyorsunuz. Her sabah ise güne başlamadan önce ilk iş şükran duyduğunuz 3 şeyi, bugün ne olsa muhteşem olurdu’yu ve kendinizle ilgili pozitif bir kaç cümleyi yazıyorsunuz. Defterde her günün sayfasında ilham verici sözler var ve tabii bu yöntemin hayatınızı nasıl iyileştireceği de güzel bir özetle anlatılmış. Siz tabii ki bunu kendi kendinize normal bir deftere de yazabilirsiniz her gece ve her sabah 5 dakika :) O ilham verici sözleri için Five Minute Journal’ın instagram hesabını takip edebilir yanınızda defter taşımayı sevmiyorsanız The Five Minute Journal’ın ücretli telefon uygulamasını indirebilirsiniz.
Gelelim takip ederken bana güç verdiğini hissettiğim instagram hesaplarına:
View this post on Instagramand all the shit that happened during Mercury Retrograde #spiritdaughter #2018 #thankyounext
Bu arada sırf self help okumadım tabii bu sene; 2018’de okuduğum kitaplar içinden bunları da öneririm:
Yuval Noah Harari – Sapiens
Henüz okumadıysanız mutlaka =) Okurken rüyalarımda taş devrindeydim full. İçine öyle bir aldı ki. Kendimizi nereden geldiğimizi anlamak için muhteşem bir kitap. Elimdekileri bitirir bitirmez Sapiens’in devam kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.
Patrick Dixon – The Future of Almost Everything
Sapiens’le nereden geldiğimizi öğrendikten sonra bu kitapla da nereye gidiyoruz’u geleceği belirleyecek trendleri nasıl yorumlayabileceğimizi öğreniyoruz. Kehanet yok, nasıl düşünürüz nasıl projeksiyon yaparız var =)
Stephen Hawking – A Brief History of Time
Bir bilim kitabı nasıl esprili ve anektodlarla yazılır =) Bilgilendirici, yer yer zor ama benim bu hayatta en çok merak ettiğim şeyleri biraz daha kavramama vesile olmuş bir kitap. Çok tavsiye.
Hazal Yılmaz – Anlamarama
Bu yaz Hazal’ı okurken pek de ‘relatable’ olmayan hayatımı ve duygu dünyamı relate edebildiğim bir kitap okumanın hazzını yaşarken; Hazal gibi güçlü bir kadının gücünü kendini çırılçıplak bırakabilecek cesareti ve kırılganlığından aldığını gördüm. Bir de Hazal yazdıklarının niteliği ve uzunluğuyla kitap yazma konusunda ilham verdi bana.
2018 Biterken
2018 Biterken
2018 biterken yazımda söz verdiğim üzere buyrunuz; epey sert geçen ama geri dönüp bakınca hayata ve kendime dair aslında çok şey öğrendiğim 2018 yılında bana iyi gelen, okuduğumda hem kendimi hem başkalarını daha...

prense dönüşmeyeceğini bile bile öptüğüm kurbağa
prense dönüşmeyeceğini bile bile öptüğüm kurbağa
2018 biterken yazımda söz verdiğim üzere buyrunuz; epey sert geçen ama geri dönüp bakınca hayata ve kendime dair aslında çok şey öğrendiğim 2018 yılında bana iyi gelen, okuduğumda hem kendimi hem başkalarını daha...

YORUMLAR
Harika
teşekkürler